پروتکل https
امنیت در دنیای فناوریهای دیجیتال، یک مبحث اصلی و کلیدی به شمار میآید. حفاظت از دادهها در ساختار هر نرم افزار، وبسایت و پلتفرم آنلاین اهمیت زیادی دارد. به همین دلیل، شرکتهای فعال در حوزه توسعه وب و نرم افزار، همواره تلاش میکنند تا سیستمهایی با سطح امنیت بالا را طراحی کنند و برای دستیابی به این هدف، استفاده از جدیدترین استانداردهای امنیتی ضروری است. یکی از فناوریهای امنیتی مدرن در زمینه انتقال اطلاعات، پروتکل https است که امروزه به شکل فراگیر در سایتها و پلتفرمهای آنلاین مورد استفاده قرار میگیرد. استفاده از پروتکل امن https در سالهای اخیر به قدری اهمیت پیدا کرده است که تقریبا هیچ سایتی بدون استفاده از این پروتکل راه اندازی نمیشود. در ادامه ضمن معرفی فناوری SSL-TLS، اهمیت پروتکل https در امنیت نرم افزار قرض الحسنه را بررسی میکنیم.
پروتکل انتقال ابرمتن ایمن (Hypertext Transfer Protocol secure) که به طور خلاصه پروتکل امن https نامیده میشود، نسخه ایمن پروتکل http به شمار میآید. مزیت https نسبت به نسل قبلی یعنی http این است که https از پروتکلهای رمزگذاری SSL یا TLS استفاده میکند. این پروتکلها، اطلاعات را از تونلهای رمزگذاری شده منتقل میکنند تا حتی در صورت دسترسی اشخاص ثالث به این اطلاعات، امکان استفاده از آنها فراهم نباشد.
با استفاده از پروتکل امن https در برقراری ارتباط، سرقت اطلاعاتی که بین کاربر و سرور مبادله میشود، تقریبا غیرممکن است. سرقت اطلاعات در این شرایط، تنها در صورت بروز مشکل فنی امکان پذیر میشود. اما در صورتی که این پروتکل ارتباطی را به درستی پیادهسازی کنید، احتمال سرقت اطلاعات شما توسط دیگران تقریبا به صفر میرسد.
اهمیت استفاده از پروتکل https در سالهای اخیر به قدری زیاد شده است که موتوی جستجوی گوگل، تمایلی به ایندکس کردن صفحات فاقد گواهی SSL نشان نمیدهد و این مسئله را بارها در جلساتی که با حضور فعالان عرصه سئو و دیجیتال مارکتینگ برگزار میکند، بیان کرده است.
اهمیت پروتکل https
همانطور که گفتیم، https نسخه ایمن پروتکل http به شمار میآید و نسبت به آن مزایا و معایبی نیز دارد. پروتکل http، حالت پیشفرض ارتباط بین سرور و کاربر است. با افزودن گواهی SSL-TLS به سامانهها، پروتکل ارتباطی به https تغییر پیدا میکند. در پروتکل http، دادهها بدون رمزگذاری بین کاربر و سرور منتقل میشوند و به این ترتیب، سرقت اطلاعات توسط اشخاص ثالث به سادگی امکان پذیر میشود. در حالی که رمزگذاری دادهها در اتصال https، بالاترین سطح امنیت را برای شما فراهم میکند.
یکی از معایب پروتکل https نسبت به پروتکل http، هزینه آن است. البته این هزینه خیلی زیاد نیست و ارزش قابلیتهایی که پروتکل امن https برای سامانهها فراهم میکند را دارد. از طرف دیگر، در برخی از موارد ممکن است انجام محاسباتی که برای رمزگذاری دادهها از طریق پروتکل امن https صورت میگیرد، در ارتباط تاخیر ایجاد کند. این مشکل ممکن است در سامانههای پربازدید رخ دهد، اما با ارتقا سخت افزار و افزایش پهنای باند، این مشکل نیز برطرف میشود. همچنین در شرایط خاص، ممکن است بعضی از پروکسیها یا فایروالها اجازه ارتباط تحت پروتکل https را ندهند؛ این مورد به ندرت اتفاق میافتد و با اعمال تنظیمات نرم افزاری مناسب قابل رفع است.
استفاده از پروتکل امن https، چندین مزیت مهم دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
امنیت، اولین و مهمترین مزیت استفاده از پروتکل https نسبت به پروتکل http است. با استفاده از پروتکل امن https، اطلاعات بین دو طرف رمزگذاری میشود تا در صورتی که فرد دیگری در زمان انتقال اطلاعات به آنها دسترسی پیدا کرد، امکان دستیابی به اطلاعات منتقل شده را نداشته باشد.
این مزیت، در انجام امور بانکی و پرداخت از طریق اینترنت بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل است که همه سامانههای بانکی و درگاههای پرداخت، دارای پروتکل https هستند و راه اندازی یک سیستم بانکی آنلاین بدون https غیرممکن است. به دلیل این مزیت، گواهی SSL به تدریج در بین سایتهای مختلف رایج شد و امروزه همه سایتها و فروشگاههای آنلاین در هر سطح فعالیتی که باشند، از گواهی SSL استفاده میکنند.
گواهی SSL-TLS از طریق مراجع معتبر صادر میشود و به کاربران این اطمینان را میدهند که در حال کار یا یک سامانه معتبر هستند. دستیابی به اطلاعات صادرکننده گواهی و برخی اطلاعات دیگر با کلیک بر روی نماد قفل موجود در ابتدای آدرس سایت امکان پذیر است. معمولا مرورگرها در زمان اتصال به یک سایت فاقد گواهی SSL-TLS، خطایی با عنوان «اتصال غیرایمن» به کاربران نمایش میدهند. https یک لایه امنیتی برای تایید کاربران نیز ارائه میدهد. به این ترتیب در زمان برقراری ارتباط کاربر با سامانه، امکان تغییر در دادهها توسط اشخاص یا برنامههای مخرب از بین میرود.
با استفاده از پروتکل امن https، امکان استفاده از قابلیتهای مدرنی مانند http/2 فراهم میشود. http/2 نسل جدیدتر پروتکل http است که میزان مصرف پهنای باند و تاخیر در انتقال دادهها را کاهش میدهد. یکی دیگر از مزایای پروتکل https، استفاده از Service Workers است. این اسکریپت با قابلیت اجرا در پس زمینه، امکان عملکرد آفلاین، نوتیفیکیشن و کشینگ (caching) را برای سامانه فراهم میکند.
مزایای پروتکل https برای نرم افزار قرض الحسنه
استفاده از پروتکل امن https در سیستمهای مختلف از جمله نرم افزار صندوق قرض الحسنه، از چند جهت دارای اهمیت است که در ادامه به طور خلاصه آنها را بررسی میکنیم.
در نرم افزار صندوق قرض الحسنه، اطلاعات مشتریان ذخیره و نگهداری میشوند. حفظ امنیت اطلاعات مشتریان، همواره در اولویت صندوقهای قرض الحسنه است. با استفاده از https در صندوق قرض الحسنه، امکان سرقت اطلاعات مشتریان از طریق اینترنت بسیار کاهش پیدا میکند.
اطلاعات مربوط به تبادلات مالی صندوقهای قرض الحسنه، در روند کار این مراکز بسیار اهمیت دارد. با استفاده از رمزگذاری پروتکل https، اطلاعات بانکی، تاریخچه تراکنشات، سوابق دریافتها و پرداختها به شکل ایمن حفظ میشود. همچنین در صورت اتصال به شبکه شتاب و سیستمهای بانکی آنلاین، انجام تراکنش از طریق این سامانهها در امنیت کامل انجام میشود.
با استفاده از پروتکل https در نرم افزار و سامانههای صندوق قرض الحسنه، مشتریان از امنیت بالای تراکنشات و اطلاعات خود اطمینان حاصل میکنند. به این ترتیب، اعتماد مشتریان به صندوق قرض الحسنه تا حد زیادی افزایش پیدا میکند.
یکی دیگر از مزایای پروتکل امن https، بررسی نحوه تعامل مراجعهکنندگان با سامانه است. استفاده از پروتکل https تضمین میکند که هر مراجعهکننده، یک کاربر واقعی است که قصد تعامل با سامانه را دارد. به این ترتیب، احتمال برقراری ارتباط با سامانه و وارد کردن آسیب توسط رباتها و برنامههای مخرب به طور قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
شرکت دانش بنیان برنامه نویسان نواندیش پاسارگاد، انواع سامانههای دیجیتال و سخت افزاری را برای شرکتها و سازمانها ارائه میدهد. کارشناسان شرکت پاسارگاد، امنیت سامانهها را به عنوان یک ویژگی اصلی، همواره در نظر دارند و در تلاشند تا بالاترین سطوح امنیتی را در سامانهها فراهم کنند. نرم افزار مدیریت قرض الحسنه یکی از محصولات شرکت پاسارگاد است که با سطح امنیتی بالایی ارائه میشود تا اعتماد و اطمینان کامل را برای استفاده از سامانهها، در مشتریان ایجاد کند.