تفاوت تضمین کیفیت QA و کنترل کیفیت QC

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت

شما هم مانند بسیاری از شرکت ها و موسسات دیگر شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت در چیست؟

تضمین کیفیت و کنترل کیفیت هر دو نقش حیاتی و متمایزی در موسسات، به خصوص شرکت هایی که با سلامت انسان ها در ارتباط هستند، دارند. درک این نقش ها می تواند به سازمان شما کمک کند تا بر هر دوی این بخش ها برای ارائه محصولات یا خدماتی به بهترین نحو، تسلط پیدا کنید.

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت را می توان در ۵ بخش بررسی کرد.


در تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت ، تضمین کیفیت اقداماتی است که با طراحی کنترل کیفیت در چرخه عمر محصول برای طراحی و تولید یک محصول ایمن و موثر انجام می شود. کنترل کیفیت روش های آزمایشی است که برای اطمینان از ایمن و موثر بودن محصول پس از ساخت محصول استفاده می شود. کنترل کیفیت و تضمین کیفیت هر دو برای شرکت ها لازم هستند. فقط با تکیه بر کنترل کیفیت نمی توانید محصولی را آزمایش کنید.

۱- تضمین کیفیت بیشتر محرک و کنترل کیفیت واکنشی است.

تضمین کیفیت موثر، کاربردی تر است. هدف آن جلوگیری از نقص، قبل از بروز آن از طریق طراحی فرآیند است. کنترل کیفیت عملکردی واکنشی دارد و برای شناسایی نقص، پس از وقوع استفاده می شود.

تضمین کیفیت شامل طراحی فرآیندها، مانند مستندسازی روش های استاندارد عملیاتی SOPs است. هربار که فرآیندها دنبال می شوند، باید به یک محصول ایمن و کاربردی ختم شوند. کنترل کیفیت شامل آزمایش محصولات برای اطمینان از این است که با استانداردهای ایمنی مطابقت داشته باشند. اگر آزمایش کنترل کیفیت، مشکلات کیفیتی را کشف کند، باید منجر به اقدامات واکنشی شده تا قبل از توزیع محصول، مشکلات آن برطرف شود.

در حالت ایده آل، مسائل مربوط به کنترل کیفیت باید شرایط تضمین کیفیت را نیز بررسی کند. نتایج آزمایش هایی که انطباق لازم را ندارند باید منجر به اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه شود تا علت اصلی مشکلات کیفیتی حل شده و فرآیندهای لازم برای بهبود سیستم تعیین شود.

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت

تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت

۲- فرآیند (تضمین کیفیت) در مقابل محصول (کنترل کیفیت)

تضمین کیفیت بیشتر روی فرآیند و جلوگیری از مشکلات کیفی فوکوس دارد. کنترل کیفیت بیشتر روی محصول و شناسایی مشکلات کیفیت روی محصولات تولیدی تمرکز دارد. برای درک بهتر تفاوت بین تضمین کیفیت و کنترل کیفیت می توان به اقدامات در مقابل نتایج اشاره کرد. تضمین کیفیت شامل اقداماتی است که باعث تولید محصول می شود، در حالی که کنترل کیفیت روی محصول نهایی تمرکز دارد. در زیر به چندین مثال از هر نوع فعالیت اشاره کرده ایم:

فرآیندهای تضمین کیفیت

  • مستندات
  • ممیزی ها
  • مدیریت تامین کننده
  • آموزش پرسنل
  • کنترل تغییرات
  • فرآیندهای تحقیق

فرآیندهای مربوط به کنترل کیفیت

  • بازرسی دسته ای
  • نمونه برداری از محصول
  • تست های اعتبار سنجی
  • تست های آزمایشگاهی

شرکت برنامه نویسان نو اندیش پاسارگاد با استفاده از نیروهای متخصص در برنامه نویسی با تهیه نرم افزار مدیریت کنترل کیفیت می تواند به شرکت شما در پیش برد سریع تر اهداف خود کمک کنند.

۳- سیستم ها (تضمین کیفیت) در مقابل قطعات (کنترل کیفیت)

سیستم های کنترل تضمین کیفیت روش ها و رویه هایی هستند که برای حفاظت از استانداردهای کیفیت استفاده می شوند. سیستم های کنترل کیفیت، قطعاتی از جمله خروجی های سیستم را بررسی می کنند.

کنترل کیفیت همچنین بر روی قطعاتی که برای ایجاد محصول نهایی به کار می روند، مانند مواد اولیه ای که تامین کننده، تهیه می کند، تمرکز دارد. سیستم های تضمین کیفیت جهت مدیریت کیفی، ممکن است فعالیت های مختلفی را برای اطمینان از این که ورودی ها به طور مداوم ایمن و موثر هستند، مانند حسابرسی از تامین کنندگان و نمونه گیری دسته ای مواد خام، تعیین کنند.

۴- ایجاد (تضمین کیفیت) در مقابل تاییدیه (کنترل کیفیت)

نتیجه فعالیت های تضمین کیفیت، راهنمایی برای ایجاد محصولاتی با کیفیت بالا هستند که شامل تعریف استانداردهایی برای طراحی، ساخت، بسته بندی، توزیع، بازاریابی و فروش محصول است.

کنترل کیفیت شامل تایید محصولات، پس از تولید و قبل از توزیع آن یا تایید ایمنی و کارایی است.

۵- یک تیم کامل (تضمین کیفیت) در مقابل یک شخص خاص (کنترل کیفیت)

در تفاوت تضمین کیفیت و کنترل کیفیت فعالیت های تضمین کیفیت نیاز به یک تیم کامل دارد. هر عضو از سازمان مسئول فعالیت های تضمین کیفیت با پیروی کردن از دستورات و راهنماهای استاندارد است. در حالی که سیستم مدیریت کیفی به طور کلی به عهده واحد کیفیت و تیم رهبری است. فعالیت های تضمین کیفی شامل استانداردهایی برای آموزش، سندسازی و بررسی عملکرد نیروی کار است.

کنترل کیفی به طور کلی به عهده پرسنل خاصی در سازمان است که وظایف آن‌ها پیروی از استانداردها برای تست محصول می باشد. کارکنان کنترل کیفی برای کنترل کیفی از استانداردها پیروی کرده و نتایج را براساس پروسه های استاندارد برای آزمایش محصول و فرآیند اعتبارسنجی، مستندسازی می کنند.

نقش تجهیزات در تضمین کیفیت و کنترل کیفیت


هیچ کدام آن‌ها اختیاری نیستند. به همین ترتیب نمی توان گفت که تضمین کیفیت از کنترل کیفیت مهم تر است یا برعکس. تضمین کیفیت شامل ایجاد استانداردها و فرآیندهایی برای ایجاد یک روند ایمن و موثر است. فعالیت های کنترل کیفی در واقع محصول را برای فروش معتبر می سازد.

بهترین استفاده از آن‌ها در صنعت، استفاده به صورت حلقه است. از کنترل کیفی برای اطلاع دادن به تضمین کیفی استفاده می شود. هنگامی که عدم تطابق کشف می شود، این که توسط تضمین کیفی مشخص شود محل خرابی کجاست و استانداردهای قوی تری ایجاد کند، اهمیت بالایی دارد.

تضمین کیفی و کنترل کیفی در کنار هم اهمیت دارند، استفاده از نرم افزار تضمین کیفیت و نرم افزار مدیریت کسب و کار می تواند بهترین نتیجه را برای شما به ارمغان بیاورد. این نرم افزارها می توانند فرآیندهای تضمین و کنترل کیفی را از طریق کنترل و آموزش اسناد، مدیریت و رسیدگی به شکایات در طول چرخه عمر محصول را باهم ادغام کرده و برای بهبود شرایط به کار ببرند.

دیدگاهتان را بنویسید

با امتیاز دهی به ما در ارائه مقاله بهتر کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عبارت امنيتي * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.