حسابداری مالیاتی چیست؟

حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی به قوانینی گفته می شود که برای بررسی دارایی ها و بدهی های مالیاتی در سوابق حسابداری یک شرکت یا شخص مورد استفاده قرار می گیرند. حسابداری مالیاتی به جای این که از چهارچوب های حسابداری استفاده کند از کد درآمد داخلی مشتق شده است. این نوع حسابداری ممکن است منجر به ایجاد رقمی بر درآمد مشمول مالیات شود که از رقم درآمد گزارش شده در صورت سود و زیان واحد تجاری متفاوت باشد. دلیل تفاوت این است که قوانین مالیاتی ممکن است بررسی بعضی از هزینه ها را که معمولاً در یک دروه گزارش مالیاتی شناسایی شده اند را تسریع یا به تاخیر بیاندازد. هرچند این تفاوت ها موقتی هستند، زیرا دارایی ها سرانجام بازیابی و بدهی ها تسویه می شوند، در آن زمان است که تفاوت ها تمام می شود.

 شرکت برنامه نویسان نو اندیش پاسارگاد با طراحی برنامه های حسابداری، برنامه مدیریت قرض الحسنه و نرم افزارهای تعاونی اعتبار و بهره وری از متخصصین حسابداری می تواند به شما در بررسی مالیات خود کمک کند. جهت اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.

تفاوت های موقتی


اختلافی که منجر به مقدار مالیات مشمول در دوره بعدی می شود، اختلاف موقتی مالیات مشمول نامیده می شود، در حالی که تفاوتی که منجر به کسر مبلغی در دوره بعد شود، اختلاف موقتی کسرکننده نامیده می شود. نمونه هایی از این اختلافات موقت عبارتند از:

  • درآمدها یا سودهایی که قبل یا بعد از بررسی در صورت های مالیاتی، مشمول مالیات هستند. برای مثال، کمک هزینه حساب های مشکوک ممکن است بلافاصله کسر مالیات نشوند، اما در عوض باید تا زمان اعلام مطالبات خاص بدهی های اشتباه، به تعویق بیفتد.
  • هزینه ها یا ضررهایی که قبل یا بعد از بررسی صورت های مالیاتی کسر مالیات می شوند. برای مثال، برخی از دارایی های ثابت که به یک باره کسر مالیات می شوند اما فقط از طریق کاهش بهای طولانی مدت در صورت های مالیاتی مجددا بررسی می شوند.
  • دارایی هایی که پایه مالیاتی آن ها از طریق اعتبار مالیاتی سرمایه گذاری کمتر می شوند.
حسابداری مالیاتی

حسابداری مالیاتی

مبانی حسابداری مالیاتی


حسابداری مالیاتی نیاز به شناسایی دو مورد اصلی دارد که در ادامه توضیح داده ایم:

  • سال جاری: شناسایی بدهی مالیاتی یا دارایی مالیاتی، براساس مقدار تخمین مالیات بر درآمد قابل پرداخت یا قابل استرداد برای سال جاری.
  • سال آینده: به رسمیت شناختن بدهی مالیاتی یا دارایی مالیاتی به تعویق افتاده، براساس تاثیرات تخمینی در پیشبرد کار در سال های آینده و اختلاف موقتی مالیاتی.

براساس نکات قبلی، حسابداری عمومی مالیات بر درآمد، به شرح زیر است:

  1. ایجاد یک بدهی مالیاتی برای برآورد مالیات قابل پرداخت و یا ایجاد دارایی مالیاتی برای بازپرداخت مالیات، که مربوط به سال جاری یا سال قبل است.
  2. ایجاد یک بدهی مالیاتی معوق برای برآورد مالیات قابل پرداخت در آینده و یا ایجاد دارایی مالیاتی معوق برای بازپرداخت مالیات ها در آینده، که می تواند به پیش برد و اختلافات موقتی مالیاتی نسبت داده شود.
  3. محاسبه هزینه مالیات بر درآمد کل دوره

کاربرد حسابداری مالیاتی


هر نهاد ملزم به انجام حسابداری مالیاتی است. این شامل افراد، شرکت ها، شرکت های خصوصی، مشارکت ها و هرگونه از این مفاهیم می شود. حتی نهادهای غیرانتفاعی نیز موظف به ارائه اظهارنامه اطلاعاتی سالانه هستند، به طوری که سازمان امور مالیاتی می تواند تعیین کند که آیا این سازمان ها از قوانین مربوط به نهادهای معاف از مالیات پیروی می کنند یا خیر؟

مشمولین پرداخت مالیات

مشمولین پرداخت مالیات

مشمولین پرداخت مالیات


تمامی افراد زیر در ایران مشمول پرداخت مالیات هستند:

  • تمام افراد حقیقی یا حقوقی نسبت به اموال یا املاک خود در ایران مشمول مالیات هستند.
  • هر شخص حقیقی که مقیم ایران است نسبت به کلیه درآمدهایی که در ایران یا خارج از ایران دارد.
  • هر ایرانی که در ایران درآمدی دارد ولی در خارج کشور است.
  • هر شخص حقوقی که درآمدهایی در ایران یا خارج دارد، باید مالیات آن را بپردازد.
  • هر شخص غیر ایرانی، چه حقوقی چه حقیقی، که در ایران درآمدی دارد و یا مایملکی به دیگران واگذار می کند.

در عین حال یک سری موسسات نیز شامل پرداخت های مالیاتی در ایران نمی شوند، مانند موسساتی که بودجه آن ها را دولت تامین می کند مثل شهرداری ها و حتی وازرت خانه ها.

دیدگاهتان را بنویسید

با امتیاز دهی به ما در ارائه مقاله بهتر کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عبارت امنيتي * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.