تفاوت سامانه مودیان و گزارشات فصلی (ماده 169)

در این مقاله به مقایسه سامانه مودیان و گزارشات فصلی می‌پردازیم. سامانه مودیان و گزارش فصلی، دو ابزار پراهمیت برای شفافیت مالیاتی و مبارزه با فرار مالیاتی در ایران هستند. هر دو ابزار، به سازمان امور مالیاتی کشور کمک می‌کنند تا اطلاعات بیشتری در مورد فعالیت‌های اقتصادی مودیان کسب کنند. همچنین در محاسبه دقیق‌تر مالیات نیز کاربرد دارند. در انتهای مطلب نیز به تعدادی از سوالات پر تکرار شما پاسخ خواهیم داد.

آنچه در این مقاله خواهید خواند.

معرفی سامانه مودیان

سامانه مودیان، سامانه‌ای الکترونیکی است که امکان ثبت و پردازش اطلاعات خرید و فروش مودیان به صورت لحظه‌ای را فراهم می‌کند. امکان نظارت دقیق بر فعالیت‌های مالیاتی مودیان را نیز فراهم کرده است.

معرفی صورت معاملات فصلی (ماده 169 قانون مالیات های مستقیم)

کلیه افراد حقیقی و حقوقی از سوی سازمان امور مالیاتی بر ارائه گزارش خرید و فروش فصلی خود، مکلف هستند. مودیان باید طبق این قانون، طی 45 روز پس از اتمام هر فصل، اطلاعات معاملاتشان را برای سازمان مالیات بفرستند. این کار توسط سامانه معاملات فصلی انجام می‌گیرد.

مقایسه سامانه مودیان با گزارشات فصلی

مقایسه سامانه مودیان و گزارشات فصلی (ماده 169)

بین این دو ابزار، تفاوت‌هایی وجود دارد. سامانه مودیان و سامانه معاملات فصلی دو سامانه مجزا هستند که هر کدام کاربرد و هدف خاص خود را دارند.

  • هدف: هدف سامانه مودیان پوشش کلیه فرآیندهای مالیاتی مودیان است. در حالی که هدف سامانه صورت معاملات فصلی تنها ارسال گزارشات خرید و فروش به صورت فصلی است.
  • دامنه کاربرد: کلیه مودیان مالیاتی موظف به استفاده از سامانه مودیان هستند. در حالی که تنها مودیان مالیاتی مشمول ارسال گزارش معاملات فصلی موظف به استفاده از سامانه صورت معاملات فصلی هستند.
  • نوع اطلاعات: سامانه مودیان کلیه اطلاعات مالیاتی مودیان را شامل می‌شود. در حالی که سامانه صورت معاملات فصلی تنها اطلاعات مربوط به معاملات فصلی را شامل می‌شود.
  • فرایندهای مرتبط: سامانه مودیان در آینده فرآیندهایی مانند ثبت‌نام، تسلیم اظهارنامه، پرداخت مالیات، اعتراض به مالیات، دریافت برگه مالیاتی و … را پوشش خواهد داد. در حالی که سامانه صورت معاملات فصلی تنها فرآیند ارسال گزارش معاملات فصلی را پوشش می‌دهد.
  • در مجموع، سامانه مودیان یک سامانه جامع است که کلیه فرآیندهای مالیاتی مودیان را تحت پوشش خود قرار می‌دهد. در حالی که سامانه صورت معاملات فصلی یک سامانه تخصصی است که تنها برای ارسال گزارش معاملات فصلی کاربرد دارد.
  • در صورت تشخیص عدم صحت اطلاعات، اعمال جریمه و محاسبه مجدد، مالیاتی که توسط سامانه مودیان اخذ می‌شود، ممکن است بیشتر از مالیاتی باشد که توسط معاملات فصلی اخذ می‌شود.

در مجموع، می توان گفت که سامانه مودیان، ابزاری جامع‌تر و کارآمدتر از سامانه صورت معاملات فصلی است. این سامانه، امکان جمع‌آوری دقیق و به موقع اطلاعات از مودیان را فراهم می‌کند. همچنین امکان استفاده از این اطلاعات برای سایر اهداف را نیز فراهم می کند.

آیا سامانه مودیان اجباری است؟ مقایسه سامانه مودیان و گزارشات فصلی

آیا موسسات مالی باید از سامانه مودیان استفاده کنند؟ چه مواردی را در باید در سامانه مودیان ارسال کنند؟ تمام این موارد را در مقاله “آیا قرض الحسنه ها و تعاونی های اعتبار هم باید از سامانه مودیان استفاده کنند؟” بخوانید.

سوالات متداول درباره تفاوت سامانه مودیان وگزارشات فصلی (ماده 169)

1. تا چه تاریخی میتوان از معاملات فصلی به جای سامانه مودیان استفاده کرد؟

براساس قانون بودجه سال ۱۴۰۲، مهلت استفاده از معاملات فصلی به جای سامانه مودیان، تا پایان ۱۴۰۲ تمدید شده است.

2. از چه تاریخی استفاده از سامانه مودیان اجباری می‌شود؟

از ابتدای دی ماه سال 1402، استفاده از سامانه مودیان برای کلیه مودیان، اجباری شده است.

3. با اجباری شدن سامانه مودیان، ارسال معاملات فصلی (ماده 169) نیز لازم است؟

در حال حاضر تا پایان پاییز 1402، که قانون استفاده از سامانه مودیان هنوز فراگیر نشده، بهتر است اطلاعات را در هر دو سامانه ارسال فرمایید. سازمان مالیات، در حال حاضر، در حال توسعه سامانه مودیان است. پیش‌بینی می‌شود که در آینده، همه مشاغل ملزم به استفاده از سامانه مودیان شوند.

4. میزان مالیاتی که از طریق سامانه مودیان دریافت می‌گردد، با میزان مالیاتی که از طریق معاملات دریافت می‌شود، متفاوت است؟

خیر. در صورتی که مودیان، اطلاعات دقیق و صحیحی را در سامانه ثبت کنند، مالیات آن‌ها به‌طور دقیق محاسبه خواهد شد. در نتیجه، مالیاتی که از راه سامانه مودیان اخذ می‌شود، لزوما بیشتر از مالیاتی نیست که از طریق معاملات فصلی اخذ می‌شود.

5. آیا میزان جریمه در صورت عدم صحت اطلاعات ارسال شده در سامانه مودیان با سامانه گزارشات فصلی متفاوت است؟

بله. میزان جریمه عدم صحت اطلاعات ارسال شده در سامانه مودیان، بیشتر از میزان جریمه مذکور در سامانه گزارشات فصلی است. این امر نشان‌دهنده اهمیت بیشتری است که سازمان امور مالیاتی کشور به سامانه مودیان می‌دهد.

در صورت تشخیص عدم صحت اطلاعات ارسال شده در سامانه مودیان، مودیان مشمول جریمه‌ای معادل ۱۰ درصد مبلغ فروش یا ۲ میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) خواهند شد. علاوه‌ بر این، افراد خاطی از اعمال معافیت‌های مالیاتی، نرخ صفر و مشوق‌های موضوع قانون مالیات‌های مستقیم در همان سال مالی محروم خواهند شد.

در حالی که مودیان در سامانه گزارشات فصلی، در صورت تخلف، مشمول جریمه‌ای معادل ۲ درصد از مبلغ صورتحساب یا ۲ میلیون تومان وجه (هر کدام بیشتر باشد) خواهند شد.

آخرین اخبار و مقالات

صندوق قرض الحسنه

صندوق قرض الحسنه

یکی از تفاوت های اساسی مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی، توجه خاص به نیازمندان، آسیب دیدگان و اقشار ضعیف جامعه است و برای تامین نیازهای معیشتی آنان، راهکارهای

ادامه مطلب »

1 در مورد “مقایسه سامانه مودیان و سامانه گزارشات فصلی”

دیدگاه‌ خود را بنویسید

با امتیاز دهی به ما در ارائه مقاله بهتر کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا