نرم افزار تضمین کیفیت یا QA چیست؟

تضمین کیفیت عمل یا فرآیندی است که تضمین می کند که نیازهای کیفی یک شرکت تامین شود. مدیریت کیفیت تولید شامل برنامه ریزی، تحقق و نظارت بر فعالیت ها است. تضمین کیفیت جنبه نظارتی در این پروسه را دارد. در این مقاله درباره نرم افزار تضمین کیفیت، این که چرا اهمیت دارد و چگونگی تلاش سازمان جهانی استاندارد برای به کارگیری استانداردهای تضمین کیفیت در سطح جهانی می پردازیم.

اگر زمان کافی برای مطالعه متن ندارید…. شما دوستان میتوانید مجموعه اطلاعات گفته شده در این صفحه را در پادکست ما گوش دهید 

تضمین کیفیت چیست؟


تضمین کیفیت فرآیندها و رویه هایی را شامل می شود که به طور منظم جنبه های مختلف یک سرویس یا تاسیسات را رصد می کند. تلاش های تضمین کیفیت از طریق ممیزی ها و سایر اشکال ارزیابی، مشکلات یا واریانس هایی که خارج از استانداردها یا الزمات تعیین شده اند را، شناسایی و اصلاح می کند. به عبارت دیگر، تضمین کیفیت سطح بالایی از کیفیت را در هنگام توسعه محصولات یا خدمات تضمین می کند.

نرم افزار تضمین کیفیت
نرم افزار تضمین کیفیت

هنگامی که یک کسب و کار از سطح مطلوبی از کیفیت در محصولات یا خدمات خود اطمینان حاصل می کند، می تواند اعتبار قابل قبولی بین رقبا کسب کند. این اعتماد و اطمینان مشتری را به کسب و کار در تجارت تقویت می کند و به آن کمک می کند تا با رقبای موجود در آن بازار رقابت کند.

اصطلاح تضمین کیفیت گاهی اوقات به جای کنترل کیفیت استفاده می شود که از دیگر جنبه های فرآیند مدیریت است. با این حال، نرم افزار کنترل کیفیت مربوط به تحقق واقعی هرگونه الزمات کیفیتی است که قرار بر اعمال بوده است. نرم افزار تضمین کیفیت روش های کنترل کیفیت را بررسی می کند تا از این که طبق برنامه کار می کنند مطمئن شود.

بیشتر مشاغل، از تولیدکنندگان کالاهای بسته بندی شده مصرفی گرفته تا شرکت های توسعه دهنده نرم افزار، از نوعی نرم افزار تضمین کیفیت در تولید استفاده می کنند. حتی ممکن است برخی از شرکت ها برای کارهای تضمین کیفیت شرکت خود، دپارتمانی را برای تضمین کیفیت اختصاص دهند.

نرم افزار تضمین کیفیت چگونه کار می کند؟


نرم افزار تضمین کیفیت به جای گذاری فرآیند تولید بدون نظارت و تلاش برای بازرسی کیفیت محصولی که قبلا درست شده است، بر پایه فرآیندهای مناسب برای تولید محصولات با کیفیت متمرکز است.

مفاهیم کنترل کیفیت را می توان حتی در قرون وسطی و ظهور اصناف دید. یک صنعتگر می توانست با عضویت در یک سازمان صنفی به شبکه ارتباطی با سایر صنعتگران و تامین کنندگان دسترسی پیدا کند. همچینین می توانست از شهرت صنفی براساس استانداردهای کیفیت محصولات تولید شده توسط اعضای آن بهره مند شود.

انقلاب صنعتی، تخصص بیشتری از تضمین کیفیت را در کار آورد و مکانیزاسیون کرد. تضمین کیفیت برای رسیدگی به وظایف تخصصی انجام شده توسط کارگران، تکمیل پیدا کرد. با ورود به دوربان تولید انبوه، نیاز به نظارت بر کیفیت محصولات تولید شده توسط تعداد زیادی از کارگران، نقش جدیدی را برای بازرسان کیفیت ایجاد کرد.

با افزایش تعداد موارد ایجاد شده، کنترل فرآیند آماری با استفاده از روش های آماری برای اطمینان از کیفیت، اهمیت بیشتری پیدا کرد. جنگ جهانی دوم و نیاز مداوم به مهمات خوش ساخت بیشتر بر اهمیت تضمین کیفیت تاکید کرد.

 شرکت برنامه نویسان نو اندیش پاسارگاد با طراحی نرم افزار مدیریت کیفیت و نرم افزار مدیریت کسب و کار می تواند در زمینه تضمین کیفیت محصولات در کسب و کار نیز به شما کمک کند.

رویکردهای مدرن و نرم افزار تضمین کیفیت


نرم افزار تضمین کیفیت ممکن است بسته به صنعت متفاوت باشد. به عنوان مثال، یک بیمارستان ممکن است روش های تضمین کیفیت را برای بهبود کیفیت مراقبت های بهداشتی اجرا کند؛ که می تواند شامل تعریف کیفیت یا درک فعالیت های اصلی موثر در مراقبت های بیمار، تنظیم معیارهای کیفیت و اندازه گیری کیفیت با نظرسنجی ها، ممیزی ها و نظارت باشد.

کسب و کارهای دیگر مانند تولید کننده مکمل های غذایی، روش های کاملاً متفاوتی برای اطمینان از کیفیت دارند زیرا پارامترهای محصول آن کاملاً متفاوت از بیمارستان هستند. به عنوان مثال، شرکت مکمل غذایی می تواند فرآیندهای خود را در نرم افزار تضمین کیفیت بر اساس دستورالعمل های مربوطه به موارد فعال دارویی تنظیم کند.

استانداردهای بین المللی تضمین کیفیت
تضمین کیفیت

استانداردهای بین المللی تضمین کیفیت


سازمان بین المللی استانداردسازی ISO در سال ۱۹۴۷ با هدف اطمینان از کیفیت در مرزهای ملی تاسیس شد. ISO متشکل از سازمان های استاندارد است که بیش از ۱۶۰ کشور را نمایندگی می کند. این سازمان یک سیستم تضمین کیفیت موثر برای صنایع تولیدی و خدماتی را حفظ می کند.

یکی از نتایج ISO مجموعه استانداردهایی است که به خانواده ISO9000 معروف شده اند. معیارهای تفصیلی در این سیستم های مدیریتی برای کمک به سازمان ها در تامین الزمات قانونی و نظارتی، برای کیفیت محصول و نیازهای مصرف کنننده طراحی شده اند.

تولید کنندگان و مشاغل می توانند با انجام الزمات آمده در ISO9001 تایید شوند. این گواهی تایید مستقل پیروی سازمان از استانداردهای کیفیت را ارائه می دهد. بیش از ۱ میلیون سازمان در سراسر جهان دارای گواهینامه ISO9001 هستند.

برای دریافت گواهینامه ISO 9001، مدیریت یک سازمان باید اهداف تضمین کیفیت را توسعه داده که در سیاست ها و دستورالعمل ها کدگذاری شوند. این سیاست ها و دستورالعمل ها به طور خاص برای پاسخگویی به نیازهای منحصر به فرد فرآیندهای تجاری و تولیدی طراحی شده اند، که اغلب با کمک نرم افزار تضمین کیفیت و مشاوران ساخته می شود.

هنگامی که سازمان دستورالعمل ها را اجرا می کند، سیستم ها از نظر مطابقت با استاندارد های ISO9000 ارزیابی می شوند. نتایج ارزیابی هر منطقه ای را که خارج از استانداردهای ISO باشد، شناسایی می کند. اگر سازمان در یک بازه زمانی مشخص بتواند مشکلات را بر طرف کند، گواهینامه دریافت می کند.

نکات کلیدی


  • نرم افزار تضمین کیفیت راهی برای تایید رعایت استانداردهای کیفیت در یک سازمان است.
  • نرم افزار تضمین کیفیت در کنار برنامه ریزی و اجرای مناسب یکی از جنبه های کنترل کیفیت را پوشش می دهد.
  • سازمان بین المللی استاندارد، به توسعه، پیاده سازی و اطمینان از استانداردهای بین المللی برای کیفیت کمک می کند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

با امتیاز دهی به ما در ارائه مقاله بهتر کمک کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا